Haal alles uit uw hybride bijeenkomst

Als procesbegeleider kies ik al jaren bewust voor hybride bijeenkomsten. Wat hybride bijeenkomsten zijn en waarom ze mijn voorkeur hebben, vertel ik in dit blog.

Hybride bijeenkomsten bestaan al heel lang, maar worden tijdens de huidige coronacrisis steeds meer gebruikt. Wat mij betreft niet onterecht, maar ik raad u aan goed na te denken of u voor een hybride vorm gaat kiezen. Er zijn namelijk valkuilen.

Een hybride bijeenkomst combineert een live bijeenkomst met een onlinecomponent. Als ik een dergelijke bijeenkomst organiseer, dan houd ik een deel van de sessie digitaal en dat wissel ik af met live bijeenkomsten. De digitale onderdelen vinden dan vaak onafhankelijk van elkaar plaats. Het belangrijkste doel is de tijd zo efficiënt mogelijk te benutten. En behalve tijdsbesparing bereikt u zo ook dat deelnemers hun individuele deel kunnen uitvoeren op een tijdstip dat hen schikt.

Hoewel de naam doet vermoeden dat hybride betekent dat een deel van de deelnemers op locatie aanwezig is en een ander deel thuis, is dat niet de definitie die ik eraan geef. Zo’n vorm gaat namelijk altijd ten koste van de groep. Degenen die op locatie aanwezig zijn hebben het gevoel dat ze net zo goed vanuit huis hadden kunnen meedoen en de onlinedeelnemers krijgen nooit alles goed mee. Die concessie moet u nooit doen! U kunt wel met de groep op locatie aan de slag en andere deelnemers online laten meekijken. Maar die moet u dan wel vooraf duidelijk maken waar ze aan toe zijn.

Tips voor een hybride bijeenkomst:

  • Inspireer uw deelnemers vooraf met mooie verhalen rondom uw vraagstuk.
  • Brainstorm voor de sessie, haal issues op en breng processtappen alvast in kaart.
  • Maak een webinar of podcast waarin de spreker zijn of haar verhaal alvast vertelt. (Klik hier voor een blog die ik daar eerder over schreef).
  • Plan eerst een livesessie, dan een onlinedeel en bespreek de resultaten vervolgens weer live.

Er zijn heel veel mogelijkheden en kansen om meer met uw bijeenkomst te doen. Dus kijk zelf ook eens hoe u live en online kunt combineren voor een beter resultaat. Advies nodig? Bel me dan even op: 06-20131225.

Artikel geplaatst in: Blog

Je bent hier: Home » Blog » Haal alles uit uw hybride bijeenkomst