Biomimicry is de wetenschap en de kunst van het imiteren van de beste biologische ideeën uit de natuur om menselijke toepassingen uit te vinden, te verbeteren en duurzamer te maken. Zo is klittenband geïnspireerd op de Klit-plant, zijn bultroggen de inspiratiebron geweest voor wieken van windturbines en zijn er slimme ventilatiesystemen gekomen dankzij termieten. Maar biomicry is ook heel goed in te zetten bij allerlei soorten vraagstukken om vanuit een andere gedachte naar een probleem te kijken. Zo heb ik het afgelopen jaar een biomimicry sessie begeleidt over samenwerken.
De sessie bestond uit een ochtend- en een middagprogramma. In de ochtend zijn we gestart met een korte presentatie over Biomimicry en daarna zijn de deelnemers in subgroepen zelf aan de slag gegaan. Hiervoor waren opdrachtkaarten gemaakt en hulpbronnen beschreven waar de groepjes onderzoek konden doen.
Op de opdrachtkaarten stonden een aantal organismen (elke groep had andere organismen) en de deelnemers moesten een aantal zaken onderzoeken:
- Welke vorm van samenwerken zien we bij deze twee organismen?
- Welke rol vervult elk organisme in deze samenwerking en welke waardes worden uitgewisseld?
- Wat maakt deze samenwerking zo succesvol en wat zijn de succesfactoren?
- Heeft het organisme nog andere samenwerkingsverbanden
In de middag kregen de deelnemers een eigen casus voorgeschoteld met achtergrond over hoe de organisatie van hun programma in elkaar zat. Met de kennis van de ochtend moesten ze onderzoeken hoe de organisatie beter ingericht kan worden om tot een efficiëntere samenwerking te komen. Hiervoor hadden ze ook weer een werkblad met diverse subvragen ontvangen.
De groepen van de ochtend en middag hadden een andere samenstelling om op deze manier zoveel mogelijk kennis van de ochtenden te verspreiden.
Deze dag gaf de deelnemers bijzondere invalshoeken en een andere kijk op hun eigen rol bij het samenwerken aan hun programma.
Heb jij ook een samenwerkingsvraag? Wil je een nieuw product ontwikkelen? Of heb je een andere vraag en wil je geïnspireerd worden door de natuur? Samen met een Bioloog, die gespecialiseerd is in biomimicry, maak ik graag een programma op maat